9 tipp kezdő jóni-tojás használóknak

Posted on

Egészen 3 évvel ezelőttig úgy éltem a mindennapjaimat, hogy az intimegészségemre nem fordítottam különösebb hangsúlyt. Ma már elmondhatom, hogy a napi rutinom részét képezi a jóni-tojással végzett gyakorlás, akárcsak a fogmosás, vagy a fésülködés.

 

Hiszem, hogy ha nőként kapcsolódunk a jóninkhoz, akkor kapcsolódunk általa nőiségünkhöz is. (A “Jóni” elnevezés a szanszkrit nyelvből ered, amelynek jelentése “szent templom”, magába foglalja a női belső és külső nemi szerveket. Azért említettem most így, mert a magyar nyelvben nincs olyan szó a puncinkra, ami tartalmazza a hüvelyünket, a szeméremdombunkat és a belső női nemi szerveinket is.) Szóval 3 év rendszeres használat után szeretnék pár gyakori tévhitet eloszlatni a fejekben, illetve leírni néhány tippet, hogyan használd a jóni-tojásod és, hogyan ne.

 

 
 1. Ami bemegy az ki is jön! 🙂

  Anatómiailag úgy van megalkotva a mi csodálatos hüvelyünk, hogy a méhünkbe csak a méhnyakunkon keresztül juthat be bármi is, ami alap állapotában zárt. Így nem kell attól tartanod, hogy a jóni-tojásod felvándorol és nem jön ki, mert nem tud bejutni a méhedbe. A webshopon csak furatokkal ellátott jóni-tojásokat forgalmazok, így ha plusz biztonságérzetre vágysz, akkor fűzz bele viasz és mentolmentes fogselymet, aminek a segítségével könnyedén el tudod távolítani. Én azt szoktam javasolni, hogy a madzagot tényleg csak akkor használd, ha már mindenhogy próbáltad előtte kitolni a tojást, mert a kitolással is dolgoztatod a gátizomzatod, amely által erősödik. Amikor kiveszed a tojást, akkor az esetek többségében rajta lesz a hüvelyváladékod, ami teljesen normális jelenség. A váladék milyensége mindig attól függ, hogy éppen hol tartasz a ciklusodban. Ez lehet egészen sűrű, fehéres majd egyre hígabb szinte vízszerű.

 2. Pár tipp a jóni-tojás eltávolításához
  • Guggolj le és kezdd el kinyomni, ügyelve arra, hogy ne erőlködj! Próbáld meg tudatosítani majd aktivizálni az ott lévő izmaid és azoknak a segítségével juttasd egyre lejjebb és lejjebb, amíg ki nem jön.
  • Ülj rá a wc-re és ernyeszd el az izomzatod, mint amikor elkezdesz pisilni. Vigyázz! A kezed tartsd a hüvelyedhez, nehogy a wc-be essen a tojásod.
  • Helyezd fel az ujjad, ha eléred a tojást, akkor húzd ki. Ha nem éred el, akkor nyomd be egy kicsit a szeméremdombod felöli oldalát a hüvelyednek és úgy kezdd el a 1. pontban leírtak szerint kitolni.
  • Ha még mindig nem sikerült, akkor kérd meg a párodat, hogy segítsen.
  • Ha nagyon fentre sikerült vándorolnia a jóni-tojásodnak, akkor nincs más hátra, elő a kiskanállal és mehet a halászat. Előre is bocsánat a kedves barátnőmtől, de ezt a sztorit azóta is elmesélem mindenkinek. Mert ők bizony, így szedték ki a férjével a jóni-tojást. 🙂 De kijött!
 3. A jóni-tojás és a terhesség

  A várandósság ideje alatt nem ajánlott új tevékenységekbe fogni, így én a jóni-tojást sem szoktam ajánlani, hiszen nincs viszonyítási alapod. Azonban, ha a fogantatást megelőzően rendszeresen használtad, akkor kellő óvatossággal és odafigyeléssel tudod folytatni. Fontos, hogy a nőgyógyászoddal mindenképp konzultálj erről, hiszen a szüléshez közeledve már az intimtorna sem ajánlott, mert méhösszehúzódásokat is okozhat, amely veszélyes is lehet.

  Ha a méhszájad már nyitva van, akkor pedig semmilyen körülmények között se használd.

 4. Ne rakd forrásban lévő vízbe a jóni-tojásod!

  Azt szoktam ajánlani, hogy forralj fel annyi vizet, amennyi ellepi a jóni-tojásod, majd várj pár percet, amíg kihűl, mert a lobogó víz árt a kristályok szerkezetének. A vízbe rakhatsz almaecetet, vagy tengeri/himalája sót. Megtisztíthatod organikus szappannal is, vagy levendula olajjal, hiszen utóbbi is fertőtlenít.

 5. Segítség, nem érzem a jóni-tojásom!

  Ne aggódj, ez teljesen normális. Menstruációkor sem érzed, hogy a hüvelyedben tampon/intimkehely van, hiszen ez zavaró is lenne. Attól még, hogy alap állapotban, amikor külön intimtornát nem végzel a tojásoddal, nem érzed, hogy odabent van, az izmaid dolgoznak, hiszen bent tartják őt, küzdve a gravitációval. Ezért nem ajánlatos hosszú órákon át benttartanod, mert anélkül, hogy éreznél bármit is, könnyen izomlázad lehet a puncidban.

  Amikor gyakorlatokat végzel a tojással, akkor is lehet, hogy nem érzed ezt. Ennek több minden állhat a hátterében.

  • Érzéketlen a hüvelyed
  • Eddig nem intimtornáztál, így zajlik a tudatosítás
  • Blokkok, görcsök vannak lerakódva a hüvelyfaladon
  • Szexuális trauma ért

  Ezeken mind segít a jóni-tojás, hiszen a rendszeres gyakorlás által, tudatosítod, majd aktivizálod a gátizomzatod, amelynek következtében érzékenyedik a hüvelyfalad.

   

  Az is lehet, hogy neked túl érzékeny a hüvelyfalad és rövid idő elteltével zavaróvá válik a bentléte. Ebben az esetben mindig nyújtsd meg egy kicsit az időt, amíg gyakorolsz. Légy türelmes önmagaddal és csak akkor kezdd el a tojást mozgatni, amikor már kellőképpen ellazultál és nem okoz kellemetlenséget a bentléte.

 6. Mennyit kell gyakoroljak?

  Az első és legfontosabb dolog, hogy tényleg rendszeresítsd az életedben. Ha nem is tudod mindennap használni, akkor is legalább heti 3-4 alkalommal 10-30 percet gyakorolj vele, attól függően, hogy mire van időd és ez mennyi ideig tud jól esni. A jóni-tojással végzett gyakorlatok célja, hogy kapcsolódjunk a jóninkhoz, hogy hallgassunk rá, így mindig figyelj az intuícióidra. Lesz, amikor 1-2 óra is jól fog esni, de lesz, amikor bőven elég lesz negyed óra gyakorlás is.

 7. Folyamatosan szorítanom kell az izmaimmal a jóni-tojást?

  Mint azt előbb is írtam, ezeknek a gyakorlatoknak a célja a kapcsolódás, a relaxálás, az elmélyülés. Ha folyamatosan arra kéne koncentrálnod, hogy szorítsd, akkor azzal csak feszültséget keltenél a medence tájékán, ami nem lenne jóleső. Így a válaszom: nem. A tampon/intimkehely fennlétekor sem kell szorítanod a gátizomzatoddal. Ha esetleg állóhelyzetben folyamatosan ki akar csúszni a jóni-tojásod, akkor az elején csak fekve gyakorolj, addig, amíg külön odafigyelés nélkül sikerül benntartanod.

 8. Milyen méretű kristályt válasszak?

  Általában a közepes méretű tojás a legideálisabb a nők számára.

  Ha azonban volt már hüvelyi szülésed, vagy hüvelyi problémáid vannak, akkor a hármas szett jó választás lehet. Ez a szett 3 különböző méretű tojást tartalmaz, egy kicsit -egy közepest -és egy nagyot, így könnyedén ki lehet próbálni mind a három méretet. A szettet össze is lehet válogatni, akár 3 különböző kristályból is állhat, így mindegyik tojás energiáival meg lehet ismerkedni, illetve te magad is nyomon tudod követni a bekövetkező pozitív változásokat. Ha nem szeretnél rögtön három tojást megvásárolni, de nem érzed elég tónusosnak a gátizomzatod, akkor kezdd el a gyakorlást a nagy mérettel.

  A legkisebb méretet két esetben ajánlom. Az egyik, ha te pont ellenkezőleg, túl feszesnek, feszültséggel telinek érzed a hüvelyed. A másik eset, amikor már magabiztosan és tudatosan mozgatod a jóni-tojásod és szeretnél szintet lépni, még inkább érzékenyíteni a hüvelyed, fejleszteni a koordinációs készséged.

 9. Milyen kristályt válasszak?

  A választott kristály a te személyes választásod. Javaslom, hogy intuitív módon hagyd, hogy a kristály kiválasszon magának. Kérdezd meg magadtól – milyen kristályt érzek magaménak? Ebben segíthet a szín, egy érzés, vagy a kristályok tulajdonságai.

  Ha még mindig bizonytalan vagy, akkor kezdésnek a nefrit jáde-tojást ajánlom, hiszen ez a legősibb, legminőségibb jóni-tojás. Múltja 5000 évre nyúlik vissza a Császári Kínához.

  Ha maradtak még benned kérdések, akkor várunk téged a privát facebook csoportunkban, ahol bizalommal fordulhatsz hozzánk.

By Oláh Barbara

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.